Καρνοσίνη

Η ΧΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ, ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ Α.

... Ισχυρή αντιγηραντική ουσία..!!!...

 

Το ελιξίριο της αθανασίας ίσως να μη βρεθεί ποτέ... αλλά πλέον οι προοπτικές για μακροζωία είναι πιο ελπιδοφόρες. Λέγοντας ελιξίριο αθανασίας εννοούμε ένα ανανεωτικό ελιξίριο, που θα αναιρεί ή θα επιβραδύνει τα σημάδια του γήρατος. Πρόσφατες έρευνες δηλώνουν ότι μια τέτοια ουσία που επιμηκύνει τη ζωή των κυττάρων προφυλάσσοντας τους δομικούς λίθους (DNA, πρωτεΐνες, λιπίδια) είναι πράγματι υπαρκτή. Πρόκειται για την ΚΑΡΝΟΣΙΝΗ (μόνο ονοματολογικά συγγενής με την καρνιτίνη), και είναι συστατικό πολλών τροφών αλλά και του ίδιου του οργανισμού. Πειράματα σε ποντίκια που υπεβλήθησαν σε δίαιτα πλούσια σε καρνοσίνη, έδειξαν αύξηση του χρόνου ζωής κατά 20%. περισσότερο.

Πρόκειται για ένα διπεπτίδιο που αποτελείται από την ιστιδίνη και την β-αλανίνη (μη-πρωτεινικό αμινοξύ).

Η προστασία που παρέχει η καρνοσίνη σε κάθε περίπτωση οξείδωσης, είναι σημαντική. Οι βλάβες στις πρωτεΐνες, έχουν τα πιο εμφανή αποτελέσματα στη διαδικασία της γήρανσης, όπως γνωρίζουμε από τις δραστικές αλλαγές που επέρχονται με την πάροδο του χρόνου στο πρόσωπο, όπου εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες. Οι μεταβολές αυτές αποδίδονται στο γεγονός ότι οι πρωτεΐνες του δέρματος, το κολλαγόνο και η ελαστίνη, υφίστανται αλλαγές τόσο λόγω οξείδωσης όσο και λόγω αντιδράσεων με τη γλυκόζη. Οι χημικές μεταβολές, προκαλούν αλλοιώσεις, οπότε το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και υφίσταται μόνιμες παραμορφώσεις, ενώ παράλληλα ευνοείται η ανάπτυξη δερματικών ατελειών. Μια ανάλογη αλλοίωση των διαυγών πρωτεϊνών του φακού του οφθαλμού, των κρυστάλλινων, τις καθιστά θολές και οδηγεί στο καταρράκτη. Όταν λέμε οξειδωτικές μεταβολές των πρωτεϊνών εννοούμε ότι οι πρωτεΐνες ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας συσσωματώματα που δεν ανταποκρίνονται πλέον στον φυσιολογικό τους ρόλο. Η καρνοσίνη προστατεύει τις πρωτεΐνες όχι μόνο από την οξείδωση αλλά και από την ανεπιθύμητη αντίδραση με τη γλυκόζη που αρχίζει με τρόπο ανάλογο με εκείνον που συμβαίνει στις τροφές όταν σκουραίνουν με το μαγείρεμα. Θεαματικά αποτελέσματα έχει στην εξουδετέρωση του γαλακτικού οξέος που συσσωρεύεται στους μυς μετά από έντονη άσκηση, προκαλώντας μυαλγίες και αίσθημα κόπωσης. Οι αθλητές υπήρξαν οι πρώτοι που επωφελήθηκαν από αυτή την ιδιότητά της.

Έχει πιστοποιημένη ευεργετική δράση για 20 ασθένειες και εκτός το ότι αντιμετωπίζει επιτυχώς την κυτταρική γήρανση, επιπλέον είναι χρήσιμη σε νευρολογικές εκφυλίσεις (αλτσχαιμερ, παρκινσον, κατάθλιψη επιληψίας, άνοια, εγκεφαλικό, σχιζοφρένεια, ήπια νοητική βλάβη κλπ).

Η καρνοσίνη ως ένα πολυ-λειτουργικό συμπλήρωμα αποτελεί μια σχετικά καινούργια ανακάλυψη. Είναι ένα εκπληκτικά φυσιολογικό και 100% φυσικό υπέρ-αντιοξειδωτικό με πολυάριθμους βιολογικούς ρόλους. Δεν έχει παρενέργειες και τοξικότητα.

 

Περισσότερα άρθρα...